Matcha & white chocolate mousse

A few days ago, i found that i had many ingredients left in the refrigerator and they’re about to expire. So i decided to use them up. I made a mousse cake to use up an opened whipping cream carton and a white chocolate bar. This is the first time that i made matcha and white chocolate mousse. The cake comes out beautifully and it’s really tasty. Here is the recipe. Hope you like it ;).

matcha & white chocolate mousse
Yield: 18cm mousse cake

Ingredients:

Matcha sponge cake:

2 eggs

50g all-purpose flour

1tsp cornstarch

1 tsp green tea powder

1/2 tsp baking powder

40g caster sugar

20g milk

10g oil

White chocolate mousse:

80g white chocolate (chopped)

80g milk

120ml whipping cream

2 gelatin sheets

Matcha mousse:

2 egg yolks

20g caster sugar

80g milk

1 1/2 tsp green tea powder

150ml whipping cream

2 gelatin sheets

Green tea powder to garnish

matcha & white chocolate mousse

Directions: 

Matcha sponge cake:

Line a 20cm round pan with parchment paper. Preheat the oven to 170 C degree.

Seperate egg yolks and egg whites.

In egg whites bowl, add sugar in 2 batches, beat on high speed until stiff peaks form. Beat in egg yolks, one at a time, on low speed until incorporated.

Sift flour, cornstarch, baking powder and green tea powder into the bowl in 2 batches. Use spatula to cut through the batter until just combined. Add milk and oil, mixing gently. Do not over mix.

Pour the mixture into cake pan. Bake for about 12 minutes or until a toothpick inserted into comes out clean. Transfer the cake to a wire rack to cool completely.

Once the cake is cool, use a 18cm round cake ring to cut the cake out. Place the cake into the ring.

White chocolate mousse: 

Soak gelatin sheets in water until soft. Then squeeze out the excess water and place in a small bowl. Melt gelatin in microwave for about 10 seconds.

Heat milk in a bowl. Add in the chopped chocolate, stir until completely smooth. Stir in the melted gelatin. Let it cool.

Whip the cream to soft peaks. Add in the melted chocolate, mix well.

Pour the mixture onto the sponge cake. Chill in the refrigerator until set.

Matcha mousse:

In a bowl, using a hand-held electric mixer beat egg yolks and sugar until the mixture is pale yellow and thick.

Soak gelatin sheets in water until soft. Then squeeze out the excess water and place in a small bowl.

Heat milk in a bowl. Dissolve green tea powder in hot milk. Heat the mixture over low heat. When the edge of the mixture starts to bubble, turn off the heat and add the gelatin. Stir until gelatin is dissolve.

Pour the hot mixture into the egg yolks mixture, mix well, let it cool completely.

Whip the cream to soft peaks. Add in the egg mixture, stir until well combined.

Pour the mixture onto the white chocolate mousse layer. Chill in the refrigerator at least 2 hours.

Before serving, remove the cake from the cake ring, dust with green tea powder.

SONY DSC

Công thức Mousse trà xanh và socola trắng:

Nguyên liệu: cho một ổ bánh mousse 18cm

Bông lan trà xanh:

2 trứng

50g bột mì đa dụng

1 muỗng cafe bột bắp

1 muỗng cafe bột trà xanh

1/2 muỗn cafe bột nổi

40g đường

20g sữa không đường

10g dầu ăn

Mousse socola trắng:

80g socola trắng (xắt vụn)

80g sữa không đường

120ml kem tươi

2 lá gelatin

Mousse trà xanh:

2 lòng đỏ trứng

20g đường

80g sữa không đường

1 1/2 muỗng cafe bột trà xanh

150ml kem tuơi

2 lá gelatin

 

Bột trà xanh để rắc lên mặt bánh

Cách làm:

Bánh bông lan trà xanh:

Lót giấy nến vào khuôn bánh 20cm. Làm nóng lò nướng ở  170 độ C.

Tách riêng lòng trắng và lòng đỏ trứng.

Đánh bông lòng trắng trứng với đường bằng máy đánh trứng ở tốc độ cao. Cho từng lòng đỏ vào, đánh ở tốc độ thấp.

Rây bột mì, bột bắp, bột nổi và bột trà xanh vào thau trứng 2 lần. Sau mỗi lần rây, dùng spatula trộn đến khi đều. Thêm sữa và dầu ăn vào, trộn đều. Tránh trộn quá tay.

Đổ bột bánh vào khuôn. Nướng khoảng 12′ hoặc đến khi bánh chín.

Bánh chín lấy ra khỏi khuôn, gỡ lớp giấy nến ở dưới đáy, để lên giá chờ nguội.

Sau khi bánh nguội, dùng ring tròn 18cm cắt lấy phần đế bánh 18cm. Đặt ring lên một cái dĩa phẳng, lót đế bánh bông lan vừa mới cắt vào.

Mousse socola trắng:

Ngâm lá gelatin trong nước cho mềm. Chắc bỏ lượng nước dư có trong chén ngâm. Cho vào lò vi sóng quay cho gelatin tan chảy ra.

Đun nóng sữa, cho socola trắng vào, quậy đến khi socola tan hoàn toàn. Thêm gelatin đã đun chảy vào, quậy đều. Để nguội.

Đánh bông phần kem tươi. Đổ phần hỗn hợp socola vào, trộn đều.

Đổ hỗn hợp mousse socola lên phần bánh bông lan. Cho vào tủ lạnh để lớp mousse đông lại.

Mousse trà xanh:

Dùng máy đánh trứng đánh lòng đỏ và đường đến khi được hỗn hợp đặc và có màu vàng nhạt.

Ngâm gelatin trong nước để gelatin mềmm ra. Chắt bỏ bớt lượng nước trong chén ngâm gelatin.

Đun nóng sữa, cho bột trà xanh vào, quậy tan. Đun sữa trên bếp một lần nữa. Khi thấy xuất hiện bọt bong bóng xung quanh thành nồi thì tắt bếp. Cho gelatin vào, quậy tan.

Từ từ đổ sữa nóng vào tô lòng đỏ trứng và quậy liên tục. Rây lại nếu thấy lợn cợn trứng. Để nguội.

Đánh bông phần kem tươi. Đổ hỗn hợp trứng đã nguội vào, trộn đều.

Đổ hỗn hợp mousse trà xanh lên lớp mousse socola đã đông. Cho vào tủ lạnh ít nhất 2h để mousse đông hoàn toàn.

Trước khi ăn, tháo ring ra và rắt bột trà xanh lên mặt.

Advertisements

One thought on “Matcha & white chocolate mousse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s